Ni 73 godine poslije, Hrvati nemaju pravo na vlastiti identitet ni jednakopravnost


Danas se navršava 73 godine od mučkog zločina nad franjevcima hercegovačke provincije. Svake godine, početak veljače nosi posebnu tugu i sjetu, jer sjećanje na ono što se događalo u Širokom Brijegu i Hercegovini izaziva duboko poštovanje i naklon našim fratrima. Fratri su pokazali iznimnu hrabrost i istinsku pripadnost svojoj vjeri i svome narodu. Fratri su nas i zadužili da se od nas ne očekuje ništa manje.
Danas možda nitko ne puca u potiljak i ne veže ruke, ali kao narod smo svjesni nekih izjava ovih dana, po kojima se Hrvate u BiH ponovno degradira, ponižava i čini sve kako bi nestali kao narod. Ovih dana velike polemike izaziva gostovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva. Opet se omalovažavaju Hrvati, hrvatske žrtve i hrvatski doprinos, kao i onaj HVO-a pri obrani BiH. Najgore što ti i takvi očekuju zajedničku budućnost i dijalog među narodima u BiH. Činjenicu da se prijeti ratom u državi koja ni dan danas nije riješila ratnu zaostavštinu možemo nazvati sramotnom i ponižavajućom.
Stajališta smo da se Hrvati, više nego ikad, trebaju boriti za vlastiti identitet i ravnopravnost, za povijesno i buduće mjesto u Bosni i Hercegovini. A povijest je pokazala da je naš narod kao feniks, iz vatre se rađamo, vezani rastemo, ubijani živimo.

Be the first to comment on "Ni 73 godine poslije, Hrvati nemaju pravo na vlastiti identitet ni jednakopravnost"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević