Održana 33. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine

U petak, 22. travnja, u Mostaru je održana 33. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Ispred HSP dr. Ante Starčević BiH sudjelovao je predsjednik Milijan Nakić.

Na sjednici je razgovarano o aktivnostima oko izmjena Izbornog zakona BiH kao i planiranim aktivnostima za Opće izbore koji bi se trebali održati ove godine.

Mora se Hrvatima kao zajednici zajamčiti mogućnost biranja njihova člana državnog Predsjedništva. Jednako kao što to imaju bošnjačka i srpska zajednica.

Mora se posve omogućiti svim građanima jednaka prava što zahtijeva i ustavnu reformu koja u ovome trenutku zbog vremenskog okvira u kojemu će se raspisati i održati izbori nije realna.

Izbori bi se trebali održati po izmijenjenim pravilima u potpunosti provedemo svih pet presuda Europskoga suda za ljudska prava, što uključuje ograničenu ustavnu reformu i izmjene Izbornoga zakona. To je moguće napraviti čuvajući temelje BiH, a to su konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje te prava građana. Kao što je to istaknuo i izvjestitelj Europskoga parlamenta za BiH, EU je zajednica koja ima svoja “konstitutivna načela”, te se temelji na poštivanju prava građana i očuvanju njezina višenacionalnig identiteta.

Be the first to comment on "Održana 33. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević