NAVIKNUTI SMO ZA NEBRIGU POLITIČARA, ALI ZAR NI STRUKU NIJE BRIGA?

U srijedu, 26. srpnja 2017. godine u 10 h je održana Javna rasprava o federalnom Nacrtu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, u Skupštinskoj sali Županije Zapadnohercegovačke. Predstavnici federalnog Ministarstva zdravstva su predstavili glavne točke novog Nacrta spomenutog zakona.
Osim što su glavne točke/članci tog Nacrta svjetonadzorski i moralno upitne, zanimljivo je to što je na raspravi sudjelovalo sedam zastupnika/ca, Tajnica Skupštine, zamjenik ministra zdravstva ZHŽ te dvoje liječnika, od kojih je jedna ginekologinja. Zamjenik ministra zdravstva je kazao kako su uredno obavješteni svi oni koje bi budući zakon kao struku trebao obuhvaćati.
Zanimljivost budućeg zakona je ta što je npr. omogućeno oploditi više jajnih stanica, dok se tri oplođene jajne stanice polažu u maternicu. Na pitanje što se radi sa preostalim oplođenim jajnim stanicama, kazali su da zakon propisuje da se čuvaju neko vrijeme, u slučaju neuspjeha trudnoće sa položenim stanicama ili ako par odluči imati još djece, a ako nije nijedan od ovih slučajeva, onda se jajne stanice (valjda) unište. Ako zanemarimo činjenicu da život počinje začećem i da uništavanje oplođene jajne stanice predstavlja ubojstvo, tko nama garantira da se oplođene jajne stanice neće eventualno zamrznuti i trgovati njima?
Još jedna zanimljivost takozvane homologne oplodnje je ta da je dopuštena medicinski potpomognuta oplodnja kako bračnim, tako vanbračnim partnerima. Vezano za vanbračne partnere, pitamo se tko nama garantira da se neće dogoditi zlouparabe pa da djeca, začeta u medicinski potpomognutoj oplodnji vanbračnog para, sutradan imaju dvije mame ili dva tate?
Gospodo liječnici i liječnice, trebali ste doći. Jer pitanje je što nam ovakav zakon u budućnosti donosi.

Be the first to comment on "NAVIKNUTI SMO ZA NEBRIGU POLITIČARA, ALI ZAR NI STRUKU NIJE BRIGA?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević