Izvješće sa 22. redovne sjednice skupštine Županije Zapadnohercegovačke

U petak, 17. veljače 2017. godine u 10 h je održana 22. redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Na dnevnom redu je bilo 8 točaka dnevnog reda. Kroz zastupnička pitanja, naša zastupnica Marija Ćeškić je postavila dva pitanja.

Prvo je uputila ministrici obrazovanja Ružici Mikulić, vezano za uvođenje socijalnih radnika u škole, koji su dovoljno stručni da rješavaju probleme učenika. Ministrica je odgovorila kako ih imaju u planu, ali da su asistenti u nastavi bili prioritet, te da će i socijalni radnici doći u obzir kad se predvide sredstva u proračunu za njih.

Drugo pitanje je bilo upućeno ministru gospodarstva Dariju Sesaru, a odnosilo se na nezadovoljstvo radnika Rudnika boksita Široki Brijeg. Zastupnica Ćeškić je upitala jesu li ga radnici kontaktirali te postoji li intencija pomoći radnicima. Ministar je odgovorio kako radnici redovito primaju plaće i kako im se doprinosi uplaćuju redovito te kako ne zna kako bi im mogao pomoći.

Usvojen je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Županijskom zavodu za pravnu pomoć, za čije smo usvajanje glasovali. Usvojen je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvitku koji smo podržali, budući da je ministar obećao javnu raspravu sa poljoprivrednicima i da će se u zakon unijeti odredba da iznos novčanih potpora treba iznositi 1-3 % iznosa proračuna. Također smo podržali usvajanje Nacrta Zakona o oružju i streljivu. Kod usvajanja Odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o financiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj za realizaciju projekta svjetske banke ‘Energetska učinkovitost u Bosni i Hercegovini’ za Federaciju Bosne i Hercegovine smo ostali suzdržani budući da se radi o novom zaduženju. Ministar prostornog uređenja Miroslav Ramljak je kazao  kako će se realizacijom ovog projekta uštedjeti više novca nego što će se županija zadužiti. Koliko nam je god bitno stanje u našim školama koje ulaze u ovaj projekt, mišljenja smo da je županija dovoljno zadužena te da ne vidimo kako ovo označava daljnju stabilizaciju, konsolidaciju i sanaciju županijskog duga.

Be the first to comment on "Izvješće sa 22. redovne sjednice skupštine Županije Zapadnohercegovačke"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević