15 Sjednica gradskog vijeća Široki Brijeg

U Širokom Brijegu 29.05.2018. godine održana je 15. sjednica Gradskog Vijeća Široki Brijeg, sa sljedećim dnevnim redom, s tim da je jedna točka dnevnog reda usvojena na samoj sjednjci Zaključak o prijenosu Osnivačkih udjela Radia Herceg Bosne.

• Usvajanje Zapisnika s 14. sjednice Gradskog vijeća;
• Prijedlog Odluke o signaturi akata Gradskog vijeća, Gradonačelnika i Službi za upravu Grada Širokog Brijega;
• Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnim priznanjima Općine Široki Brijeg;
• Prijedlog Odluke o usuglašavanju pravnog statusa JP Veterinarska stanica d.o.o.;
• Prijedlog Statuta JP Veterinarska stanica d.o.o.;
• Prijedlog Odluke o određivanju građevinskog zemljišta u državnom vlasnoštvu;
• Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist Pere Vuletića sina Predraga iz Dobrkovića;
• Izvješće o izvršenju Proračuna Grada Širokog Brijega od 1.1.2017. do 31.12.2017. godine;
• Izvješće o radu Gradskog pravobraniteljstva Široki Brijeg za 2017. godinu;
• Izvješće o radu JU Centar za socijalni rad za 2017. godinu;
• Izvješće o radu JU Hrvatski kulturni dom za 2017. godinu;
• Izvješće o radu JU Narodna knjižnica za 2017. godinu;
• Izvješće o radu DV „Trnoružica„ za 2017. godinu;
• Izvješće o radu Doma za djecu ometenu u tjelesnom ili fizičkom razvoju „Marija naša nada“ za 2017. godinu;
• 15.Vijećnička pitanja, primjedbe i prijedlozi.

Naša vijećnica Marija Lovrić je i na ovoj sjednici aktivno sudjelovala s pitanjima, budući da javnost nije upoznata osim onim što se napiše na sjednici, mi na našoj stranici HSP dr. Ante Starčević Bosne i Hercegovine ćemo vas detaljnije upoznati sa svime.

Upućeno je pitanje za ravnatelja Hrvatskog kulturnog doma ima li se u planu nabaviti projektor koji će moći prikazivati filmove u novom formatu, budući da mi imamo kino dvoranu, ali se u njoj ne prikazuju filmovi.Gospodin Srećko Slišković je rekao da je to u planu ove godine.

Isto tako vijećnica Lovrić je uputila pitanje i ravnatelju doma Marija Naša nada jesu li zadovoljni s iznosom od 60000,00 KM koje im dodjeli Grad, te je apelirala da se proba rebalansom napraviti da te financijske pomoći budu veće jer je to doista nešto na čemu se treba raditi jer Dom Marija Naša nada je prijeko potreban za jedan grad kao što je Široki Brijeg, a kamoli Županiju.

Naša vjećnica postavila je pitanja o gradnji kolektora, o sanaciji cesta, konkretno ulici Vatroslav Lisinski, te ulici Tin Ujević. Istaknula je kako nije u redu da gradonačelnik nije bio na dočeku Wiegemarka, te mi smatramo da je trebao biti nazočan, jer ovo je doista važna stvar. Te je za narednu sjednicu zatražila da se dostave podaci koji su projekti završeni sredstvima iz Europske unije, te na koje se projekte aplicira, ako se aplicira.

Prijenos sjednice je prekinut u trenutku kad je naša vjećnica Marija Lovrić počela postavljati pitanja, baš kao i na prezadnjoj sjednici, te je uputila pitanje zašto je to tako. Dobila je odgovor da se „ekran zamrznuo“. Nakon toga je vijećnik ispred HDZ-a gospodin Vidović je htio replicirati, te je rekao kako mi ništa ne hvalimo i nabrojao je par projekata koji su završeni, te je spomenu i naknadu za svako novorođeno dijete, te igralište u Izbičnu, te je rekao kako vijećnica Lovrić uzima zasluge sebi za taj dio.

Vijećnica Lovrić je replicirala i rekla je da je cijelu prethodnu godinu napominjala važnost naknada za svako novorođeno dijete, te da nitko drugi nikada taj dio nije ni spomenuo, a za igralište u Izbičnu ista stvar, barem pet sjednica za redom se ponavljalo isto pitanje. Nakon toga se javio i vijećnik Stjepan Marić iz reda HDZ-a.

Vijećnica Marija Lovrić je istaknula ako je prekidanje sjednice u tijeku njenog izlaganja dovelo do toga da se napokon u raspravu uključe i ostali vijećnici iz reda vladajućih iz reda HDZ-a onda ona pristaje da svaki put prekinu taj javni prijenos.

Nakon nje s raspravom je nastavio Gradonačelnik. Iza gradonačelnika javila se Ravnateljica Trnoružice gospođa Zdenka Zovko, prozvavši vijećnice Lovrić i Banožić, kako se nisu javile na izvješće o radu Trnoružice, kako je taj vrtić u problemima, kako imaju djecu te bi trebale reagirati i po tom pitanju.

Nakon toga vijećnica Lovrić je replicirala, iako je predsjednik vijeća Vinko Topić istu htio završiti. Vijećnica Lovrić je istaknula, da ima pravo na odgovaranje, jer je gospođa Zovko prozvala vijećnicu Banožić i vijećnicu Lovrić, a sve ostale vijećnike je izostavila. Kad se postavljaju pitanja o radu određenih institucija, odgovor koji obično dobije je taj da Gradske službe rade svoj posao. Postavila je pitanje ravnateljici: je li ona ravnateljica, je li njen posao da se ona brine o funkcioniranju vrtića, ima li vrtić svoj nadzorni odbor, ima li vrtić svoj upravni odbor? Naravno da ima. Obavljate li svoj posao? Naravno da ne, jer da ga obavljate vrtić bi poslovao pozitivno, te je tražila izvješća nadzornog i upravnog odbora što su poduzeli po ovim pitanjima?

Nitko poslije Lovrić nije imao nikakvih pitanja.

Be the first to comment on "15 Sjednica gradskog vijeća Široki Brijeg"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević