EU u posjeti lokalnim zajednicama – Široki Brijeg

Danas je u Širokom Brijegu održana debata „EU u posjeti lokalnim zajednicama“. Predstavnici su bili Lars-Gunnar Wigemark, ambasador EU u Bosni i Hercegovini, zatim Andrzej Krawczyk, ambasador Republike Poljske u BiH, Daniel Mondekar – direktor Euronavigatora, ekspert za pitanja EU integracija, Hrvatska, te Meliha Gekić Lerić, menadžerica Poslovnog inkubatora Mosttar,  Nina Branković, stručnjakinja u oblasti obrazovanja,  Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj – TRA.

Ispred Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević nazočni su bili zastupnica u Županiji Zapadno Hercegovačkoj Marija Ćeškić, te vijećnici u Gradskom vijeću Širokog Brijega Marija Lovrić i Ante Ćužić.

Wigemark je istaknuo kako proces EU nije ograničen samo na političke lidere u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci, nego se to tiče svih ljudi, nevladinih organizacija, običnih građana, gradonačelnika, načelnika i ostalih, istaknuo je kako se danas nije mogao sastati s gradonačelnikom Kraljevićem, zbog njegovih privatnih obiteljskih obveza. Lokalne zajednice će imati najveće koristi od EU.

Smatramo da je ovo propust Gradske uprave Širokog Brijega, odnosno gradonačelnika Kraljevića, koji nije uspio izmjestiti svoje obveze, a za dolazak predstavnika Europske Unije se znalo barem jedan tjedan unaprijed.

Naša Vijećnica Marija Lovrić uputila je par pitanja predstavniku Wiegemarku, između ostalih navela je problem odlaska mladih, kao i probleme spore birokracije, koja ometa poduzetnike u obavljanju posla, te je stupila u kontakt s ostalim sudionicima na debati iz razloga da možemo od svih njih dobiti konkretne informacije na koji način preokrenuti stvari.

Smatramo da se lokalna zajednica mora više informirati o postojećim projektima, kako bismo mogli iskoristiti sve one dobre stvari koje Europska Unija i pruža.

Be the first to comment on "EU u posjeti lokalnim zajednicama – Široki Brijeg"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević