V. sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg

Dana 29.03.2017. godine održana je V. sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg. Na sjednici predložen je dnevni red:

Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red:

 

 1. Usvajanje Zapisnika s 4. sjednice Gradskog vijeća;
  2. Prijedlog:
  a) Odluke o izmjenama Odluke o usuglašavanju pravnog statusa JKP
  „ČISTOĆA“ d.o.o. Široki Brijeg,
  b) Statutarne Odluke o izmjenama Statuta JKP „ČISTOĆA“ d.o.o. Široki
  Brijeg;
  3. Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Povjerenstva za izbor i
  imenovanje;
  4. Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju Upravnog vijeća Dječjeg vrtića
  „Pčelica“;
  5. Prijedlog Rješenja o imenovanju Povjerenstva za pripremu podataka o
  nekretninama u postupku revizije granica šumskih područja;
  6. Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u
  korist:
  a) Mile Nogala sina Marka iz Uzarića,
  b) Nike Marušića sina Frane iz Mostara;
  7. Izvješće o radu Gradonačelnika i službi za upravu Grada Širokog Brijega;
  8. Izvješće o radu JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. za 2016. godinu;
  9. Izvješće o radu JKP „ČISTOĆA“ d.o.o. za 2016. godinu;
  10. Izvješće o radu JP Veterinarska stanica d.o.o. za 2016. godinu;
  11. Izvješće o radu JP Radio postaja Široki Brijeg d.o.o. za 2016. godinu;
  12. Izvješće o radu JU „Coming“ za 2016. godinu;
  13. Izvješće o radu Gradskog izbornog povjerenstva od 1.1. do 31.12.2016. godine;
  14. Vijećnička pitanja, primjedbe i prijedlozi.

Prije početka rada Ivan Zeljko je preuzeo vjećničku dužnost, nakon što je Toni Galić podnio ostavku, SIP je dodijelio mandat sljedećem kandidatu s najvećim brojem glasova. 

Vijećnica Marija Lovrić je tražila da se ispravi pogreška u dnevnom redu, pod točkom 6, stavak a, umjesto Marka, treba stajati Marinko.  Vijećnica Antonija Banožić je tražila da se dnevni red dopuni sa još jednom točkom dnevnog reda, no, točka dnevnog reda nije prihvaćena.

Nakon toga odlučivalo se o proširenju djelatnosti Javnog komunalnog poduzeća Čistoća. Vjećnica Marija Lovrić je postavila pitanje zašto se u djelatnost stavljaju stavke Trgovina na veliko cvijećem i sadnicama, te uzgoj bilja za uporabu u farmaciji, aromatskog , začinskog i ljekovitog bilja, planira li se otvaranje novih radnih mjesta, te koji je cilj. Dobila je vrlo štur odgovor, a to je ako bi se nekad pojavila potreba, pa da se ne radi ponovna izmjena.

Prelaskom na razrješenje Upravnog vijeća Javne ustanove Dječiji vrtić „Pčelica“ vjećnica Marija Lovrić postavila je pitanje zašto su postojeći članovi podnijeli ostavku, odgovor je bio zbog osobnih razloga. (svih četvero iz osobnih razlog?).

Imenovani su novi članovi Upravnog vijeća  Javne ustanove Dječiji vrtić Pčelica:

 1. TONI GALIĆ – predsjednik
 2. MARINKO ĆAVAR – član
 3. KATICA MANDIĆ – član
 4. ZDENKO MANDIĆ – član
 5. OLIVER STANIĆ – član

Također je imenovano Povjerenstvo za pripremu podataka o nekretninama u postupku revizije granica šumskih područja u sastavu Andrija Kraljević, Alenka Kvesić, Borislav Zovko, Vjekoslav Draškić, Milica Anđelić, Blago Kopilaš, Marija Galić i Krešo Brekalo, te su prihvaćeni prijedlozi za utvrđivanje prava vlasništva nad zemljištima u korist Mile Nogala sina Marinka iz Uzarića i Nike Marušića sina Frane iz Mostar.

Zatim je uslijedilo Izvješće o radu gradonačelnika i službi za upravu koje je obrazložio Gradonačelnik Miro Kraljević. Vijećnica Marija Lovrić postavila je pitanja za projekt Adriatic Canyoning  u kojem je riječ o prekograničnoj suradnji između Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, budući da je pokrenut u travnju 2016. Godine, dokle je stigla realizacija istog, te je postavila pitanje, o davanju Strategije Razvitka Grada Širokog Brijega, pošto je većina vijećnika u Vijeću nova.

Andrija Kraljević je odgovorio da je u fazi potpisivanje ugovora, te da se očekuje realizacija u 9 mjesecu, a da će se strategija dobiti na uvid kad se završi nacrt.

Vijećnik Kristijan Crnjac postavio je pitanje za velike brojeve požara u Širokom Brijegu, čak njih 189, što se čini po tom pitanju.

Gradonačelnik je odgovorio da u otkrivanju piromana rade nadležne institucije, a to mogu biti i djeca.

Vijećnica Marija Lovrić ponovno je postavila pitanje je li se radilo išta na osuvremenjivanju voznog parka Vatrogasnog društva.

Gradonačelnik je odgovorio da je naručeno jedno novo vozilo, a radi se na tome da drugo vozilo dobijemo iz donacija.

Zatim je usvojeno i izvješće Vodovoda i Kanalizacije.  Izvješće J.K.P.  poduzeća Čistoća iznio je Vlado Zeljko. Vijećnica Marija Lovrić postavila je pitanja budući da se smeće redovno odvozi u Mostar, postoji li mogućnost gradnje suvremene deponije, kao i pogona za reciklažu koje je bi na ovim prostorima dobro došlo.

Gradonačelnik je konstatirao da je bilo pokušaja, ali ne uspije. Rekao je da treba na tome raditi. Vijećnica Marija Lovrić pozvala je i sve ostale da sudjeluju sa svojim prijedlozima u rješavanju ovog problema.

Nakon usvajanja izvješća JP Radija Široki Brijeg, te JP Veterinarska stanica. Onda je na temu došlo i izvješće JU Coming, gdje je predsjednik Dragan Pavković iznio kratko izvješće.

Vijećnica Marija Lovrić uputila je zamolbu predsjedniku JU Coming da se asfaltira dio puta prema Krtinama, u MZ Uzarići, jer je u jako lošem stanju, a uskoro će i Križni put na Veliki Petak, tako da bi taj dio svakako trebalo riješiti. Predsjednik JU Coming je dao svoje obećanje, da će se taj dio realizirati do Velikog Petka.

Pod zadnjom točkom dnevnog reda Vijećnička pitanja i prijedlozi ponovno se javila Marija Lovrić, te je ponovno pitala za izgradnju igrališta ispred Osnovne škole Izbično. Kako je više puta ponavljala isto pitanje i dobila je odgovor da se mora dostaviti prijedlog od strane Mjesne Zajednice, navela je da je isti dostavljen u Ured Gradonačelnika 07.03.2017. od stane Predsjednika MZ Izbično Tihomira Crnjca.

Gradonačelnik je potvrdio da je isti dobio, te je zamolila da se ovo pitanje što prije riješi, pored što je nužno rješavanje zbog situacije ispred škole, školskog dvorišta i parkinga, navela je i važnost igrališta zbog održavanja Izbičijade na Izbičkom polju, budući da se zbog vremenskih kišnih uvjeta, koji se dogode svako tri, četiri godine, mora odgoditi, izgradnjom navedenog igrališta, ista se ne bi trebala odgađati, jer bi se premjestila na navedeno igralište. Pogotovo bi to bilo značajno da se dogodi do 01.05.2017. godine, jer Župa Izbično slavi sto godina svog postojanja, pa bi izgradnja ovog igrališta bilo svojevrsni šlag na tortu. Gradonačelnik je rekao da će se potruditi da se ovaj dio riješi.

Vijećnici ispred HSP dr. Ante Starčević će i dalje nastaviti postavljati pitanja i aktivno sudjelovati na svakoj sjednici.

Ovo je ujedno bila i najduža sjednica vijeća u ovom sazivu.

Be the first to comment on "V. sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević