PROMJENA IZBORNOG ZAKONA JE CONDITIO SINE QUA NON

Novi Izborni zakon jedini može osigurati političku stabilnost i integritet Hrvata u BiH.

Proteklih mjeseci svjedoci smo burnih rasprava i političkih trzavica vezanih za prijedloge uređenja novog Izbornog zakona. Kao članica Hrvatskog narodnog sabora, podržali smo prijedloge koje i ostale hrvatske političke stranke u BiH. Tu ni u kojem trenutku nije bila upitno jedinstvo hrvatskog političkog korpusa. Mišljenja smo da novi zakon uopće ne bi trebao izazivati tolike polemike jer je izraz demokracije i višestranačja, jer Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, omogućuje da sami biraju svoje političke predstavnike, a ne da im ih netko drugi nameće. Svjesni smo da ovaj zakon neće lako biti usvojen, ali smo i sumnjičavi u mogućnost dogovora između konstitutivnih naroda u BiH, te da će posredovanje izvana biti neophodno.
Također, ovaj zakon bi omogućio i nama, kao političkoj stranci, lakše djelovanje, jer ovako svaki potez, koliko god pozitivan bio, se može tumačiti na više načina.
Neusvajanje Izbornog zakona, a samim time nemogućnost uspostavljanja zakonodavne i izvršne vlasti može samo produbiti već postojeće političke i ekonomske probleme koji postoje u BiH.
Osim toga, vrijeme je da s Hrvatima prizna jednakopravnost i konstitutivnost, kao da je i došlo vrijeme da se prekine dominacija bilo kojeg naroda, jer ova država pripada svima jednako.

Be the first to comment on "PROMJENA IZBORNOG ZAKONA JE CONDITIO SINE QUA NON"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević