Prijedlozi HSP dr. AS BiH za Strategiju Širokog Brijega

PRIJEDLOZI ZA STRATEGIJU ŠIROKOG BRIJEGA

 

Budući da je u navedenom prijedlogu strategije slaba socijalna komponenta, bazirali smo se da naši prijedlozi budu u razvijanju iste, ali smo dali prijedlog i za ostale komponente koje bi po našem mišljenju trebalo staviti u strategiju.

  • PROJEKT POMOĆ U KUĆI STARIJIM OSOBAMA – gdje bismo uzeli nezaposlene žene s zavoda za zapošljavanje iznad 40 godina, prednost bi imale žene koje nikada nisu radile, 10-15 žena, obučili ih i omogućili im da rade, tako što će patronažno raditi na posjeti i zbrinjavanju starijih i nemoćnih osoba na području grada Širokog Brijega – period trajanja možemo uzeti kao pilot projekt 1 godinu 2018. godina, a ukoliko se projekt pokaže korisnim onda možemo nastaviti s istim. Potrebna sredstva su cca 100000,00KM, od čega bi s 50% sudjelovao Široki Brijeg, a 50% novaca bi se prikupilo iz ostalih izvora.
  • DNEVNI CENTAR ZA STARE – Otvaranje centra za umirovljenike – iskoristiti neke prostore u vlasništvu Grada Širokog Brijega i prenamijeniti ih za dnevni boravak umirovljenika, kako bi svoje vrijeme iskoristili u aktivnostima čitanja, pisanja, društvenih igara i sl. – financiranje iz proračuna Grada Široki Brijeg i ostalih zainteresiranih skupina npr. (Udruga Umirovljenika, Centar za socijalni rad i ostali izvori) – plan relalizacije 2018 – planirana investicija 50000,00KM .

 

  • PRIJEDLOG SUFINANCIRANJA PORODILJA – grad bi se trebao uključiti u jednokratne pomoći porodiljama, da se za svako rođeno dijete godinu dana prima naknada grada Široki Brijeg u iznosu 100 KM, u periodu od 12 mjeseci – potrebna sredstva bi bila prema broju rođenih cca 350000,00 KM godišnje – rezultat bismo mogli mjeriti povećanjem nataliteta u narednim periodima, kako bismo zaustavili demografsko starenje stanovništva Grada Široki Brijeg
  • ORGANIZIRANJE EDUKACIJE DJECE U ŠKOLAMA O ZAŠTITI OKOLIŠA – „Što mi možemo učiniti za Okolinu?“   – podizanje svijesti o očuvanju okoliša – relaizacija Grad Široki Brijeg, te NVO
  • IZRADA TURISTIČKE KARTE GRADA ŠIROKOG BRIJEGA – info karta – Potrebna sredstva 15000,00KM, 25% Grad Široki Brijeg, 75% Ostali izvori
  • ORGANIZIRANJE SAJMA ZA RUKOTVORINE – kako bismo potakli što više otvranja samostalnih obrtnika, osigurati prostor u centru grada, te ostale potrebne dokumente, da izlagači – nezaposlene žene, kreativne grupe mladih, etno grupe, osobe s invaliditetom i sl. deset dana u ljetnom i zimskom periodu, mogu izložiti svoje proizvode i promovirati svoj rad – planirani troškovi 15000,00 KM Grad Široki Brijeg – povećan broj registriranih obrta za 20% u odnosu na prethodno razdoblje
  • EDUKACIJA O EU I OSTALIM FONDOVIMA „ – organizirati edukaciju za sve nevladine organizacije, udruge, institucije civilnog društva, te predstavnike svih ustanova u sklopu grada Široki Brijeg i zaposlenih koji rade na razvoju projekta koji se mogu financirati iz grant sredstava EU fondova i ostalih fondova različitih organizacija, kako aplicirati, kako kvalitetno napisati projekt za neki grant – organizator Grad Široki Brijeg – planirana sredstva 10000,00KM, – povećan broj realizacije projekata financiran iz različitihfondova za 20% u odnosu na prethodno razdoblje.
  • ZAŠTITA DOMAĆE PROIZVODNJE SMILJA I OSTALE POLJUPRIVREDNE PROIZVODNJE  – inicijativa osnivanja klastera na području Grada Široki Brijeg ili prijedlog za osnivanje klastera na nivou Županije Zapadnohercegovačke, čime bismo zaštitili domaću proizvodnju i brendirali istu.
  • IZRADA TIPSKIH PROJEKATA ZA FARME – budući da na području grada Široki Brijeg postoji mogućnost stočarske proizvodnje – napraviti tipske projekte.

Be the first to comment on "Prijedlozi HSP dr. AS BiH za Strategiju Širokog Brijega"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević