Na Bilima obilježena 73. obljetnica stradanja hrvatskog naroda

U organizaciji Hrvatskog narodnog sabora i Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, na spomen području „Groblje mira“ na Bilima, organizirano je obilježavanje 73. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, u prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarizma, komunizma, nacizma i fašizma.

Svečano misno slavlje ispred crkve sv. Josipa, predvodio je mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru.

Obljetnici, koja iz godine u godinu privlači sve više vjernika,bili su nazočni predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine te hrvatski član Predsjedništva BiH. Ispred HSP dr. Ante Starčević BiH prisustvovao je predsjednik Milijan Nakić.

Program obilježavanja 73. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda započeo je sv. misom u 12.00 sati, nakon čega su uslijedio komemorativni dio i pozdravni govori.

Nazočnima su se obratili hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović, IIija Vrljić, pročelnik Odjela za drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, Fra Miljenko Stojić, dopredsjednik i povjerenik Komisije Hrvatske  biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, kazao je kako je iz godine u godinu vidljiv napredak na izgradnji spomen područja „Groblje mira“ na Bilima. Ove godine, postavljeni su prvi križevi za pobijene, svećenike i redovnike i jednoj časnoj sestri, pripadnicima hercegovačkih zajednica. Komisija nastavlja s radom i popisuje sve pobijene.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedilo je polaganje vijenca i svijeća.

 

Be the first to comment on "Na Bilima obilježena 73. obljetnica stradanja hrvatskog naroda"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević