IZVJEŠĆE SA 33. REDOVNE SJEDNICE SKUPŠTINE ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE

 

U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u 10 h je održana 33. redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Na dnevnom redu je bilo 5 točaka dnevnog reda.
Kroz zastupnička pitanja, primjedbe i prijedloge zastupnica Marija Ćeškić je postavila pitanje vezano za vodopad Kravice, kao nove turističke destinacije, čijih je 200.000 ulaznica prodano prošle godine te ima li Županija ikakvih planova sa stvaranjem dodatnog sadržaja kako bi privukli još veći broj turista u našu Županiju.. Premijer Ćosić je kazao kako postoji Strateški plan za razvoj ZHŽ općenito, ali konkretno sa Kravicama ne, jer su u nadležnosti JP Parkovi. Zastupnik Ivan Landeka se bezrazložno osjetio prozvanim, budući da u pitanju nitko nije prozvan, te kazao kako čestita Parkovima na uspjehu.
Kada je otvorena rasprava o Izvješću o izvršenju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine, zastupnica Ćeškić se javila za riječ te pritom htjela upozoriti na dvije teme. Prva je vezana za nesudjelovanje članova Odbora za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova, odbora kojim ona presjeda, a zbog nedolaska članova jako često je upitan kvorum te da u slijedećem mandatu pripaze koga postavljaju za članove tih odbora. Članovi nisu nezamjenjivi. Druga tema se odnosila na činjenicu da se ime zastupnice koristilo u negativnom kontekstu na Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora, a kako bi se postigle bolje pozicije prilikom izborne pozicije. Međutim, čim je zastupnica spomenula prvi dio rečenice, a odnosio se na postizanje izbornih mjesta, uključio se predsjednik Skupštine te je prekinuo da odmiče od teme, a to je izvršenje Proračuna, naglasivši da je pred izricanjem opomene. Zastupnica je napustila govornicu te joj nije dopušteno da dovrši temu zbog koje je došla. Tema jest bila vezana za Proračun, a negativni kontekst u kojem je spominjano njezino ime je taj da nije podržala Proračun za 2017. godinu. Izjava je tim više apsurdnija jer HSP dr. Ante Starčević BiH nije pretendirao na tražene pozicije. Ne postoji pisano pravilo da zastupnica, niti bilo tko drugi treba podržati proračun ZHŽ. Živimo u demokratskom društvu. Druga stvar, zastupnica donosi odluke na temelju stranačkog dogovora. Na spomenuto izvješće, zastupnica Ćeškić je bila suzdržana.
Podržani su Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru, kojim je između ostaloga zaključeno da Akademija Likovnih umjetnosti Široki Brijeg ostaje djelovati u Širokom Brijegu kao i Prijedlog Odluke o preuzimanju osnivačkih i vlasničkih prava i obveza nad Radiotelevizijom Herceg-Bosnom d.o.o. Mostar.

Be the first to comment on "IZVJEŠĆE SA 33. REDOVNE SJEDNICE SKUPŠTINE ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević