GDJE ODLAZI NOVAC IZ PRORAČUNA?

S obzirom na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća, koja je održana u Gradskoj vjećnici u Širokom Brijegu s početkom u 10:00h, smatramo da javnost mora biti informirana, jer izvješća koja se stavljaju na službenu stranicu grada, promoviraju samo ono što odgovara vladajućoj većini.

Budući da su između ostalih točke dnevnog reda bile Izvještaji Srednjih i osnovnih škola u Širokom Brijegu, koji su jasno pokazali kako se broj učenika smanjuje iz godine u godine, te kako je ove godine upisano oko 200 učenika manje, svi ravnatelji su to naveli kako problem. Na što je gradonačelnik Miro Kraljević istaknuo kako bi žene trebale više rađati.

Vijećnica HSP dr. Ante Starčević Marija Lovrić je replicirala, budući da je već više puta ukazivala na problem iseljavanja, na problem opadanja nataliteta, te predlagala da se u proračun uvrste porodiljnje naknade, koje bi iznosile 100,00 KM, mjesečno po djetetu, što bi s obzirom na prosjek rođenih iznosilo negdje oko 4% proračuna, koje većina predvođena HDZ-om nije prihvatila, niti uvrstila u proračun, niti u strategiju. Istu reakciju je doživio i njezin prijedlog da se uvede financiranje za udžbenike, gdje bi udžbenike kupio grad, a učenici ih koristili na period od pet godina,  s čime bi se pomoglo roditeljima, jer minimalna investicija za svaku školsku godinu samo za osnovne stvari iznosi cca 300,00KM, što je stvarno velika brojka uzmemo li podatak da je prosječna plaća u državi 800,00KM.

Isto tako na pitanje vijećnice Marije Lovrić postoji li evaluacija rada profesora, nastavnika, učitelja, od ravnatelja je dobila odgovor da ne postoji, stoga nije ni čudno, što se događaju „slučajevi“ kao u Posušju.

Nadalje vijećnica Marija Lovrić istaknula je problem raspodjele sredstava udrugama, koje nisu dostavile izvješća za prethodnu 2016. godinu, a već im je isplaćen dio sredstava u 2017. godini, te je zatražila da se dostavljaju financijska izvješća koja idu u Poreznu upravu,a isti se trebaju dostaviti najdalje za privatna poduzeća do 28.02., a za ostale do 31.03. tekuće godine. Udruge su po planu rada gradskog vijeća izvješća trebali dostaviti najkasnije do ožujka, što iste nisu napravile.

Samim tim se vidi, da se u Širokom Brijegu mora pristupiti ozbiljnoj reorganizaciji, dosadašnje raspodjele novca, da novac poreznih obveznika ide transparentno i ispravno, a ne ovako kao do sada.

Be the first to comment on "GDJE ODLAZI NOVAC IZ PRORAČUNA?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević