10. sjednica Skupštine ŽZH

30. kolovoza održana je 10. sjednica Skupštine ŽZH.

Dnevni red je bio:

1. Usvajanje zapisnika sa prethodne 9. Sjednice

2. Zastupnička pitanja

3. Prijedlog zakona o turizmu Županije Zapadnohercegovačke

4. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravobraniteljstvu 5. Prijedlog zakona o javnim cestama

6. Izvješće o javnoj raspravi

Na sjednici je bila nazočna zastupnica Marija Lovrić. Uputila je pitanje ministru prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša gospodinu Ramljaka vezano za problem zagađenja okoliša, odnosno vrela Crnašnica, je li ministar informiran i što se poduzelo po ovom pitanju. Istaknula je kako je voda naše blago i da se to pitanje treba rješavati, kao i pitanje divljih odlagališta, jer sve to onečišćuje podzemne vode. Kako ministar nije bio nazočan, odgovoriti će se pismenim putem. Isto tako za ministra Pejića uputila je pitanje za Dom Marija Naša Nada, jer je taj dom od izuzetne važnosti za cijelu županiju. HSP dr. Ante Starčević BiH uputio je dopis ministrastvu, dobio se odgovor da će se napraviti sastanak, pa je pitala je li isti održan i koji su zaključci bili. Istaknula je kako bi bilo dobro da Županija preuzme financiranje iako nije osnivač, jer je ovaj dom izuzetno važan za djecu i roditelje.

Ministar Pejić je odgovorio kako je sastanak održan i da se dogovorilo tromjesečno rješenje, te će se nakon toga vidjeti što i kako dalje. Pitanje ministru gospodarstva gospodinu Sesaru bilo je može li se ukinuti plaćanje poreza na tvrtke koje tek počinju, za prve tri godine, ali budući da o tome odluku donose gradska ili općinska vijeća isto je potrebno uputiti njima.

Podržali smo Zakon o turizmu, kao i Zakon o izmjenama i dopunama o pravobraniteljstvu.

Za prijedlog zakona o cestama bila je suzdržana iz razloga što smatramo da bi iznos za nerazvrstane i lokalne ceste mogao biti veći od dosadašnjih 3%, te smo naglasili kako su nerazvrstane ceste nešto na čemu se mora više raditi, navela je i Uzariće, te put prema Krtinama koji je u izuzetno lošem stanju, te ga mještani betonom popravljaju.

Predsjednik Ustanove za ceste se složio, ali više nadležnosti po ovom pitanju pripada samim gradovima i općinama.

Podržali smo izvješće o javnoj raspravi o dopunama i izmjenama zakonu o udžbenicima, jer je zastupnica Lovrić na istoj sudjelovala. Kao što je ministrica Mikulić naglasila javna rasprava je pokazala kako je potrebno ići u izradu Novog zakona.

Predložila je da je nužno planirati za narednu godinu i udžbenike za cijelo osnovno obrazovanje tj. od 6 do 9. razreda, čime bismo bili prva županija u Bosni i Hercegovini koja to ima, te je postavila pitanje jesu li prvi razredi prošle godine dobili samo udžbenik iz glazbenog, što se govorilo, ministrica je odgovorila da to nije istina.

Zaključak je bio da se ide u potpuno Novi zakon o udzbenicima, a djeca od 01.-05. razreda će dobiti besplatne udžbenike do početka nove školske godine.

Foto preuzet s www.bljesak.info

Be the first to comment on "10. sjednica Skupštine ŽZH"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević