Povijesni dan zaustavljanja tenkova – 07.05.

Zaustavljanje tenkova JNA dogodilo se 07.0svibnja 1991. godine u Pologu. Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina zaustavili su prepriječenim kamionima, nenaoružani, kolonu Jugoslovenske Narodne Armije. Ovo je bila svojevrsna prekretnica. Iako su tvrdili da se samo radi o vojnoj vježbi, Hrvati su shvatili da je ova postrojba bila spremna za oružane sukobe, te da nije u pitanju nikakva vježba. Pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan fra Mladen i Jure Skoko.

Prosvjednicima na barikadi s vremenom se solidariziralo i pridruživalo sve i više Hrvata iz Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškog, Imotskog i dr. lokalnim čelnicima i fratrima je uspjelo održati disciplinu među prosvjednicima.

Vojno zapovjedništvo iz Beograda u više navrata je naredilo prolazak kolone.

Trodnevna blokada 10. motorizirane brigade Jugoslovenske narodne armije dovela je do zastoja priprema jugoslavenske vojske za dovođenje na zadane pravce (Split, Sinj, Kupres ili Tomislavgrad). Zastoj je koristio za pripremu obrane.

Ovime se pokazalo prekretnica koja je pokazala kako se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

Be the first to comment on "Povijesni dan zaustavljanja tenkova – 07.05."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević