Održana 11. redovna sjednica Skupštine ŽZH

U petak, 25.10.2019. godine održana je 11. sjednica Skupštine ŽZH, na sjednici je sudjelovala naša zastupnica Marija Lovrić i donsimo njeno izvješe.

Zapisnik s prethodne sjednice je jednoglasno prihvaćen. Pod 2. točkom bila su Zastupnička pitanja , primjedbe i prijedlozi gdje sam postavila pitanje što se događa sa inicijativama:

1. Inicijativa za izmjenu poreza na promet nekretninama koja je predata na 6. sjednici Skupštine – 30.04.2019.

2. Inicijativa za status roditelja njegovatelja ili njegovatelja

3. Inicijativa za dodjelu naknade za majke s 4 i više djece koje su predate na 8. sjednici Skupštine ŽZH koja je održana 29.05.2019. – dobila sam odgovor da su iste u proceduri, naravno ta procedura po meni je preduga, jer je prošlo više od 5 mjeseci, što uistinu nije pohvalno. Te je moje drugo pitanje odnosno prijedlog bio: da se vrati Pravilnik o uklanjanju arhitektonskih barijera, koji je donešen u sklopu Zakona o graditeljstvu (Narodne novine 07/14), a greškom je ukinut (Narodne novine 1/16) – Obrazloženje: Tražimo da se ponovno pokrene inicijativa da na snagu stupi Pravilnik o uklanjanju arhitektonskih barijera, jer smo dobili informacije OSCE-a i Udruga Osoba s invaliditetom, onemogućena je pristupačnost osobama s ograničenom pokretljivošću da stignu do odredišta, a s time se krši drugi zakon i naravno to spada pod diskriminaciju. Za prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama o upravnim pristojbama s tarifom upravnih pristojbi Županije Zapadnohercegovačke – bila sam suzdržana iz razloga što smatramo da je potrebno bolje obrazloženje, jer povećanja nekih čak i do 100% nisu dovoljno dobro obrazložena, te sam tražila detaljnjiju analizu utjecanja na proračun, kao i obrazloženje zašto ide po skraćenom postupku, te da bi bilo bolje da idu redovnom procedurom.

Nacrt zakona o poticanju malog gospodarstva smo podržali iz razloga što smatramo da je potrebno donijeti zaknski okvir, te poticati malo gospodarstvo iako ćemo predložiti neke korekcije istog, kroz amandman, jer se radio o Nacrtu.

Što se tiče prijedloga odluke o pristupanju procesu strateškog planiranja i izradi Strategije razvoja obrazovanja i znanosti ŽZH za razdoblje 2020. – 2035. godine, podržali smo istu, jer sam sudjelovala na okruglom stolu Tržište rada i mladi, na kojem je zaključeno da je ključna stvar u obrazovanju. Tako da smo isti podržali.

Be the first to comment on "Održana 11. redovna sjednica Skupštine ŽZH"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević