MILIJAN NAKIĆ predsjednik HSP dr. ANTE STARČEVIĆ BiH: Krajnje je vrijeme da Hrvati preuzmu odgovornost za svoj narod i svoj dom

Kao aktivan sudionik izbornih procesa u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, kako ocjenjujete procese oko Općih izbora 2018?

Govoreći u ime političke stranke koju predstavljam, za nas u HSP dr. Ante Starčević BiH, izborni proces nije bio nikada dinamičniji od nastanka stranke. S druge strane, tomu je pridonijela činjenica da su druge pravaške opcije svedene na marginu političkog djelovanja, što nas dodatno motivira da učinimo sve kako bi sačuvali pravaštvo i starčevićanstvo na prostoru hrvatskih krajeva u Bosni i Hercegovini. Na tom tragu, uvjeren sam da se cjelokupni hrvatski korpus treba maksimalno aktivirati kako bi Hrvati izabrali svoje legitimne i legalne predstavnike.

Kako komentirate broj kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH te hoće li to utjecati na svepotrebno zajedništvo Hrvata u BiH?

Sama činjenica da nije došlo do promjene Izbornog zakona zorno pokazuje koliko je potrebno raditi na zajedništvu hrvatskog naroda te je još jedan u nizu pokušaja majorizacije hrvatskog naroda u BiH. Mišljenja sam da se ni u kom slučaju ne smije dopustiti preglasavanje u suradnji sa drugi konstitutivnim narodom te smatram da hrvatski narod treba dobiti predstavnika čiji izbor proizlazi iz volje naroda, a ne putem manipulativnog nametanja s druge nacionalne strane.

Vjerujete li u suradnju stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora i nakon izbora?

Hrvatski narod se trenutno nalazi u takvoj političkoj situaciji da nema izbora osim postizanja dogovora svih političkih subjekata okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora. Bez obzira na greške koje su nam se potkradale zadnjih godina, jedino suradnja u istom smjeru može postići dobrobit za hrvatski narod.S druge strane, neophodno je višestranačje i ustrajanje na demokratskim načelima u sredinama gdje hrvatski narod nije ugrožen.

Budući da je HSP dr. Ante Starčević BiH bio parlamentarna stranka u Skupštini Zapadnohercegovačke županije u mandatu 2014-2018, kako ocjenjujete rad Skupštine i Vlade ZHŽ?

U odnosu na prethodne mandate, može se zaključiti da se nešto pokušavalo promijeniti kroz donešene zakone, olakšice i novčane naknade, kao i trud u korištenju fondova iz EU, međutim to nije ni približno dovoljno s obzirom na potrebe, stanje među braniteljskom populacijom kao i neminovno iseljavanje mladih kadrova. S druge strane mi je žao što naše ideje i amandmani nisu uvršteni u zakone za koje smo sigurni da bi poboljšali stanje na terenu. Također, uvjereni smo da ćemo u idućem mandatu imati jako važnu ulogu u kreiranju boljih uvjeta u Zapadnohercegovačkoj županiji te sigurno nećemo odustati od našeg predizbornog programa, koji predstavljamo u ovom preizbornom procesu, ispred koalicije sa Hrvatskom demokratskom unijom.

U Zapadnohercegovačkoj županiji nastupate u koaliciji sa Hrvatskom demokratskom unijom, a na federalnoj i državnoj razini u koaliciji sa strankama Hrvatskog narodnog sabora. Kakva su Vaša očekivanja vezano za rezultate?

Na Općim izborima 2014., kada smo samostalno nastupali u Zapadnohercegovačkoj županiji, nedostajao nam je mali broj glasova da imamo dva mandata u Skupštini. Obogaćeni tim iskustvom, a i udruženih snaga sa Hrvatskom demokratskom unijom, očekujemo dobar rezultat. Što se tiče federalne i državne razine, očekujem apsolutnu pobjedu stranaka Hrvatskog narodnog sabora, a među kandidatima na listama imamo svoje favorite kojima ćemo dati podršku. Što se tiče kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, podržat ćemo sadašnjeg i budućeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Dragana Čovića.

Koja je Vaša poruka biračima za predstojeće Opće izbore?

Pozivam Hrvatice i Hrvate da izađu na izbore u što većem broju i date potporu Koaliciji HSP dr. Ante Starčević BiH, Hrvatska demokratska unija BiH, te listama Hrvatskog narodnog sabora na višim razinama. Krajnje je vrijeme da Hrvati preuzmu odgovornost za svoj narod i svoj dom. Bog i Hrvati!

Be the first to comment on "MILIJAN NAKIĆ predsjednik HSP dr. ANTE STARČEVIĆ BiH: Krajnje je vrijeme da Hrvati preuzmu odgovornost za svoj narod i svoj dom"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević