ELEKTRONSKI SUSTAV GLASANJA

Image of tablet in someone's hands. Opened web page of the electronic online voting.With simple text.

 

Promjena izbornog zakona je nužna i prijeko potrebna za Bosnu I Hercegovinu. Promjena svakako treba uključiti i elektronsko glasanje. Struka kaže da se elektronski sustav glasanja može uspostaviti u dva mjeseca, naravno za to je potrebna politička volja. 

Sam sustav elektronskog glasanja bi bio uistinu jeftiniji i sigurniji. Mnogo veći postotak mladih bi se uključio, te bi se samim tim povećao i stupanj demokracije, na koju se uvijek pozivamo, a trenutna realnost u Bosni i Hercegovini je drugačija. 

Postojeći sustav glasanja pogoduje velikim “Igračima” tj. strankama, koje u vrijeme izbora počinju koristiti manipulaciju nacionalnim temama, samo iz razloga da se zadrže postojeće političke strukture. 

Elektronsko glasanje je vrlo jednostavno i spriječilo bi svaku moguću malverzaciju. 

Način na koji bi se glasanje održavalo jest da svaki građanin iz svoje kuće može pristupiti platformi Centralne izborne komisije  Tu preuzima elektronski formular kojeg popuni sa osobnim podacima. To automatski znači i registraciju glasača. Na privatni mobilni telefon glasač dobiva sigurnosni „kod“ koji garantira da njegovi podaci ne mogu biti zloupotrijebljeni. Na sam dan izbora glasač također preko svog privatnog računara glas daje stranci ili kandidatu kojem želi.

Takav sustav glasanja u BiH naročito bi olakšao BH dijaspori koja se želi uključiti u izborni proces Bosne i Hercegovine.

Nužne su promjene, tek kada se uvede elektronsko glasanje imati ćemo pravi uvid u političku scenu Bosne i Hercegovine, a vjerujemo kako ćemo svi biti ugodno i pozitivno iznenađeni.

Stav HSP dr. Ante Starčević je uvođenje sustava elektronskog glasanja već za izbore koji će se održati u listopadu 2020. Godine. 

Be the first to comment on "ELEKTRONSKI SUSTAV GLASANJA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević