25. godišnjica osnutka HVO-a

U subotu, 08.04.2017. godine svečano je obilježena 25. godišmjica osnutka Hrvatskog vijeća obrane. U spomen svim stradalima zapaljene su svijeće i položeni vijenci. Činjenica jest da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane, tko zna koliko bi  za sve poginule u Domovinskom ratu i poraću u 42 općine na području BiH položile po jedan vijenac i zapalile po jednu svijeću u spomen na sve stradale. Završnica obilježavanja započela je u 18:00h, 07.04.2017. u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, te je uslijedio koncert HRM i klape Sveti Juraj. Svečano misno slavlje održano je 08.04.2017. s početkom u 10:30h u katedrali Marije Majke Crkve za sve poginule i umrle branitelje,  te je nakon svete mise održana Svečana akademija održana  u 12:00h u Kosači.

Predstavnici HSP dr. Ante Starčević BiH na čelu s predsjednikom sudjelovali su u obilježavanju obljetnice. Ova obljetnica budi sjećanje, ponos i zahvalnost  prema svim sudionicima, koji su hrabro pošli u Domovinski rat, kako bismo sačuvali naš dom, naše obitelji, naše sve.

“U Domovinskom ratu, predvođeni pokojnim predsjednikom Bobanom, nismo htjeli ništa što nije naše, bili smo u svom Pologu, Mostaru, Kupresu, na svojoj Čvrsnici, Čabulji, Cincaru, Vlašiću, na svojoj Lašvi i Savi, a prije toga na svojim Plitvicama, u svom Vukovaru, svojim Ćelijama, Kijevu, u svom Dubrovniku”, podsjetio je Begić dodavši kako Hrvati u obljetnicama HVO-a nikad ne slave bitke osvajanja, već borbe za ostanak. Podsjetio je i na progon koji doživljavaju hrvatski branitelji u BiH proteklih godina.

Tijekom Domovinskog rata u RH je 10.668 poginulih i 2915 nestalih te 37.180 ranjenih Hrvata. U BiH Hrvati su imali 9909 poginulih i nestalih te 20.649 ranjenih.

Svi su oni zaslužni što smo svi mi danas tu i za to im veliko hvala i slava. Ne ponovilo se nikad više.

Be the first to comment on "25. godišnjica osnutka HVO-a"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


HSP dr. Ante Starčević